Celem konferencji jest przybliżenie najnowszych osiągnięć i wiedzy z zakresu nauk rolniczych związanych z uprawą roślin i przetwórstwem żywności. Konferencja jest swoistym pomostem i wsparciem dla współczesnego rolnictwa poprzez zaproponowanie rozwiązań dla powszechnych dylematów napotykanych przez krajowych producentów rolnych i przedsiębiorców przemysłu rolno-spożywczego. Istotne jest aby zaprezentowane na konferencji rozwiązania, w tym badania aplikacyjne wdrożone w praktyce rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym, mogły być zaadaptowane w gospodarce krajowej. Ważnym elementem konferencji jest wzrost świadomości społeczeństwa odnośnie roli zrównoważonego rolnictwa, szczególnie w dobie zmian klimatycznych i kryzysu gospodarczego oraz konieczności wdrażania innowacyjnych technik i technologii przy zastosowaniu koncepcji zrównoważonej produkcji rolniczej i przetwórstwa rolno-spożywczego zgodnych z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu.
Tematyka konferencji:
Więcej informacji znajduje się w Komunikacie PANS poniżej.