Lista promotorów i tematów w języku angielskim jest dostępna tutaj
prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
e-mail: aneta.wojdylo@upwr.edu.pl
dr hab. inż. Agnieszka Tajner-Czopek
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
Badania nad wpływem dodatku ekstraktów roślinnych i sposobu ich nanoszenia w procesie produkcji frytek sporządzonych z ziemniaków o różnej barwie miąższu na zawartość związków prozdrowotnych oraz toksycznych
dr hab. inż. Elżbieta Rytel
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
e-mail: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
Badanie strawności i właściwości antyoksydacyjnych soków ziemniaczanych otrzymanych z czerwonych i fioletowych bulw poprzez biotransformację związków biologicznie aktywnych za pomocą bakterii kwasu mlekowego i drożdży
dr hab. inż. Katarzyna Wińska
Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy
e-mail: katarzyna.winska@upwr.edu.pl
Grzyby rosnące w Polsce jako dodatki do suplementów diety
dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
e-mail: joanna.kolniak-ostek@upwr.edu.pl
Modulowanie właściwości prozdrowotnych związków bioaktywnych pochodzących z liści kolorowych odmian malin z wykorzystaniem symbiotycznej kultury bakterii i drożdży (SCOBY)
dr hab. inż. Anna Zimoch-Korzycka
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
e-mail: anna.zimoch-korzycka@upwr.edu.pl
Możliwości zastosowań wybranych form polimorficznych i nanometrycznych celulozy do wytwarzania jadalnych biokompozytów
dr hab. inż. Wanda Mączka
Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy
e-mail: wanda.maczka@upwr.edu.pl
Nawłoć nowym źródłem związków chemicznych o właściwościach prozdrowotnych do suplementów diety
dr hab. inż. Wojciech Łaba
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
e-mail: wojciech.laba@upwr.edu.pl
Ocena jednoczesnej ekstrakcji i hydrolizy białek makuchów prowadzonej z użyciem kultur bakterii proteolitycznych, jako metody wytwarzania suplementu azotowego dla hodowli drożdży oraz funkcjonalnych hydrolizatów białkowych
dr hab. inż. Artur Gryszkin
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
e-mail: artur.gryszkin@upwr.edu.pl
Otrzymywanie naturalnego nośnika substancji prozdrowotnych na drodze hydrotermicznej modyfikacji skrobi
prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
e-mail: aneta.wojdylo@upwr.edu.pl
Substancje bioaktywne odpadowych surowców roślinnych w projektowaniu żywności funkcjonalnej
dr hab. Anna Dąbrowska
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
e-mail: anna.dabrowska@upwr.edu.pl
Wykorzystanie roślinnych i zwierzęcych preparatów białkowych oraz związków polifenolowych, jako czynników kształtujących właściwości reologiczne oraz stymulujących przeżywalność mikroflory funkcjonalnych napojów fermentowanych
dr hab. inż. Anna Michalska-Ciechanowska
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
e-mail: anna.michalska@upwr.edu.pl
Zastosowanie ubocznych i odpadowych produktów przemysłu spożywczego do projektowania proszków o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych
Słowa kluczowe: żywność funkcjonalna, nutraceutyki, polifenole, związki bioaktywne, niekonwencjonalne drożdże, napoje fermentowane, bezpieczeństwo żywności, zagrożenia żywieniowe, nutrigenomika, produkty uboczne, nowoczesne metody przetwarzania żywności, analiza sensoryczna, foodomika, związki zapachowe, utrwalanie żywności.