Technologia żywności i żywienia

Lista promotorów i tematów w języku angielskim jest dostępna tutaj

prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło

Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych

e-mail: aneta.wojdylo@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Pliki do pobrania

dr hab. inż. Agnieszka Tajner-Czopek
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa

e-mail: agnieszka.tajner-czopek@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Tematy

  • 75.41KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:25

    Badania nad wpływem dodatku ekstraktów roślinnych i sposobu ich nanoszenia w procesie produkcji frytek sporządzonych z ziemniaków o różnej barwie miąższu na zawartość związków prozdrowotnych oraz toksycznych

dr hab. inż. Elżbieta Rytel
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa

e-mail: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Tematy

  • 73.94KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:25

    Badanie strawności i właściwości antyoksydacyjnych soków ziemniaczanych otrzymanych z czerwonych i fioletowych bulw poprzez biotransformację związków biologicznie aktywnych za pomocą bakterii kwasu mlekowego i drożdży

winska_i.pngdr hab. inż. Katarzyna Wińska
Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy

e-mail: katarzyna.winska@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Pliki do pobrania

  • 125.92KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:25

    Grzyby rosnące w Polsce jako dodatki do suplementów diety

joanna_kolniak-ostek.pngdr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych

e-mail: joanna.kolniak-ostek@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Tematy

  • 139.94KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 24-07-2023 10:42

    Modulowanie właściwości prozdrowotnych związków bioaktywnych pochodzących z liści kolorowych odmian malin z wykorzystaniem symbiotycznej kultury bakterii i drożdży (SCOBY)

anna-zimoch-korzycka.jpgdr hab. inż. Anna Zimoch-Korzycka
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

e-mail: anna.zimoch-korzycka@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Pliki do pobrania

  • 185.19KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:26

    Możliwości zastosowań wybranych form polimorficznych i nanometrycznych celulozy do wytwarzania jadalnych biokompozytów

dr hab. inż. Wanda Mączka
Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy

e-mail: wanda.maczka@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Pliki do pobrania

  • 120.05KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:26

    Nawłoć nowym źródłem związków chemicznych o właściwościach prozdrowotnych do suplementów diety

wojciech_laba_miniatura.pngdr hab. inż. Wojciech Łaba
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

e-mail: wojciech.laba@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWR

Tematy

  • 74.45KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:26

    Ocena jednoczesnej ekstrakcji i hydrolizy białek makuchów prowadzonej z użyciem kultur bakterii proteolitycznych, jako metody wytwarzania suplementu azotowego dla hodowli drożdży oraz funkcjonalnych hydrolizatów białkowych

gryszkin_i.pngdr hab. inż. Artur Gryszkin
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa

e-mail: artur.gryszkin@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Tematy

  • 111.59KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:26

    Otrzymywanie naturalnego nośnika substancji prozdrowotnych na drodze hydrotermicznej modyfikacji skrobi

aneta-wojdylo.jpgprof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych

e-mail: aneta.wojdylo@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWR

Pliki do pobrania

  • 180.47KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:26

    Substancje bioaktywne odpadowych surowców roślinnych w projektowaniu żywności funkcjonalnej

dr hab. Anna Dąbrowska
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

e-mail: anna.dabrowska@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWr

Tematy

  • 77.93KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:26

    Wykorzystanie roślinnych i zwierzęcych preparatów białkowych oraz związków polifenolowych, jako czynników kształtujących właściwości reologiczne oraz stymulujących przeżywalność mikroflory funkcjonalnych napojów fermentowanych

anna_michalska-ciechanowska.pngdr hab. inż. Anna Michalska-Ciechanowska
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych

e-mail: anna.michalska@upwr.edu.pl

BAZA WIEDZY UPWR

Tematy

  • 138.93KB [ .pdf ]
    Data publikacji: 31-03-2023 08:27

    Zastosowanie ubocznych i odpadowych produktów przemysłu spożywczego do projektowania proszków o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych

 

Słowa kluczowe: żywność funkcjonalna, nutraceutyki, polifenole, związki bioaktywne, niekonwencjonalne drożdże, napoje fermentowane, bezpieczeństwo żywności, zagrożenia żywieniowe, nutrigenomika, produkty uboczne, nowoczesne metody przetwarzania żywności, analiza sensoryczna, foodomika, związki zapachowe, utrwalanie żywności.